Iluminatul in industria ospitalitatii

Prima impresie este intotdeauna foarte importanta. In industria ospitalitatii, iluminatul joaca un rol esential in atragerea si retentia clientilor.

Iluminatul are un rol esential in crearea atmosferei si influentarea starii noastre atunci cand patrundem intr-un spatiu, indiferent daca acesta este un restaurant, un bar, o receptie de hotel, o sala de conferinte sau de spectacole. Lumina fixeaza asteptarile clientilor in vizitele lor, ajutand la crearea unui mediu aparte, captivant. Un iluminat bun atrage imediat atentia si induce o perceptie pozitiva asupra spatiului in care patrundem: primitor, sigur, confortabil, chiar fermecator. Astfel, clientii il vor percepe ca pe un loc in care le place sa-si petreaca timpul, in care vor dori sa se intoarca si pe care il vor recomanda si altor persoane.

Designul de lumini presupune crearea unui echilibru intre stil, functionalitate, utilizare facila si eficienta energetica. Este un proces complex in care se au in vedere tipul si caracteristicile corpurilor de iluminat, aspectul, eficienta si costul acestora, consumabilele, integrarea cu lumina naturala si cu sistemele de umbrire, automatizarea si sistemul general de control, mentenanta corpurilor de iluminat si a sistemelor de control.

In majoritatea cazurilor, in industria ospitalitatii se folosesc patru tipuri de iluminat:

 • Iluminat general sau ambiental. Constituie sursa principala de iluminat din incapere si permite circulatia persoanelor. Lumina difuza, asigurata de corpurile de iluminat specificem creeaza o stare de confort pentru clientii prezenti in incapere. Incluzand sursele de iluminat general in sisteme de automatizare se pot obtine economii substantiale de energie.
 • Iluminat de lucru. Furnizeaza un inalt nivel de iluminare focalizat pe anumite zone precum biroul de la receptie, spatiul de citit din lobby, spatiul de lucru din camerele hotelurilor destinate calatoriilor de afaceri, pupitrul vorbitorului si masa prezidiului dintr-o sala de conferinta, mesele unui restaurant de afaceri, etc. Acest tip de iluminat foloseste corpuri ce elimina umbrele si previn reflexia luminii ambientale.
 • Iluminat de accent. Fiind de minim trei ori mai intens decat iluminatul ambiental si mai precis, este utilizat pentru captarea atentiei asupra tablourilor, sculpturilor, obiectelor de valoare expuse in incaperi, plante de interior. De asemenea, este utilizat pentru iluminarea texturilor speciale de pe pereti.
 • Iluminat decorativ. Este folosit atat pentru a contribui la iluminatul general dar mai ales ca element de design interior. Corpurile de iluminat folosite au un design deosebit, unele dintre ele fiind chiar opere de arta: candelabre, veioze, cilindri de podea. Iluminatului decorativ aduce un plus de stil si frumusete spatiilor in care este utilizat, contribuind la amplificarea sentimentului de ospitalitate si confort.

In concluzie, lumina ambientala difuza induce starea de confort, de ospitalitate, in timp ce iluminatul vertical faciliteaza orientarea in spatiu. Iar iluminatul detaliilor imbunatateste perceptia si atractivitatea fata de obiectele puse in evidenta.

Inainte de a incepe (re)amenajarea interioara a unui hotel, trebuie sa avem in vedere mai multi factori pentru o proiectare de lumini corecta si eficienta:

 • Audienta careia ne adresam.
 • Scoaterea in evidenta a zonelor si punctelor de interes.
 • Distributia luminii.
 • Redarea culorilor, aspectul zonelor iluminate.
 • Flexibilitatea sistemelor de iluminat instalate. Distribuirea acestora in diferite scenarii de utilizare a unor spatii polivalente precum salile de evenimente, salile de conferinta, restaurantele.
 • Tipul, durata de viata a lampilor din corpurile de iluminat si mentenanta acestora (lumen maintenance).
 • Eficienta energetica a sistemelor de iluminat ce se doresc a fi instalate. Stabilirea unui echilibru intre performanta si consum.
 • Integrarea cu lumina de zi, controlul acesteia. Se au in vedere perdele, draperii, jaluzele, rulouri, sisteme de umbrire.
 • Controlul sistemelor de iluminat si scenariile de lumini. Integrarea in sistemul de automatizare al cladirii. Reducerea costului de operare.
 • Costul intregului sistem de iluminat, inclusiv automatizarea, mentenanta post instalare. Stabilirea unui raport optim pret / calitate.

Iluminatul in industria ospitalitatii constituie o problema complexa fiind elementul cheie in realizarea unui mediu atractiv si functional, in acelasi timp. Nicaieri nu exista atat de multe si diferite spatii ca intr-un complex hotelier – camere de cazare, restaurante, baruri, sali de intalniri si conferinta, sali de evenimente, zone de relaxare, SPA. Fiecare spatiu trebuieste tratat individual, dar in acelasi timp toate sunt interconectate prin stilul arhitecturii, al decoratiunilor, prin atmosfera creata, prin perceptia pe care dorim sa o inducem clientilor.

 

Daca dezvoltati un proiect in industria ospitalitatii si aveti nevoie de informatii sau sfaturi privind designul sistemului de iluminat, nu ezitati sa apelati la noi. Contactati-ne acum!

 

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

 

SaveSave